AFEW-Україна презентував результати пілотного впровадження інструменту з моніторингу та документування порушень прав підлітків груп ризику
17 квiтня 2018

Інструмент моніторингу та документування випадків порушення прав підлітків груп ризику (ПГР) створено з метою оперативного реагування та допомоги найбільш уразливим підліткам у випадку порушення їх прав.

monitoring-of-mara-rights_report-2017-for-web-7

Також він спрямований на системний збір статистичних даних та оцінки масштабів проблеми порушення прав ПГР задля подальшої адвокації на національному та місцевому рівнях.

Даний інструмент розроблено для використання в рамках проекту «Права та здоров’я уразливих груп населення: заповнюючи прогалини», а також для широкого кола організацій партнерської мережі та спеціалістів інших організацій, які надають послуги уразливим дітям, підліткам та молоді.

Історія проекту

За останні роки Україна досягла значних успіхів у протидії епідемії ВІЛ, однак все ще існує низка прогалин у первинній та вторинній профілактиці, які потребують ретельної уваги. Насамперед це стосується профілактики ризикованої поведінки серед дітей, підлітків та молоді, зокрема щодо питань вживання наркотиків, сексуальних практик і репродуктивного здоров’я.

Згідно з останніми даними, кількість підлітків груп ризику (ПГР) відповідно до ризиків інфікування ВІЛ в Україні становить – 129 000 осіб, із них 21 700 – споживачі ін’єкційних наркотиків (ЮНІСЕФ, 2015). Проте на сьогодні в країні відсутні офіційні дані щодо кількості підлітків груп ризику, передусім неповнолітніх споживачів наркотиків. Окрім того, ПГР в Україні є закритою групою й відсутність статистичних даних, стигматизація, дискримінація та правові бар’єри ще більше ускладнюють їх доступ до послуг з профілактики ВІЛ/ІПСШ.

Починаючи з 2012 року Міжнародний благодійний фонд «СНІД Фонд Схід-Захід» (AIDS Foundation East-West – AFEW-Україна) підтримує роботу зі створення системи допомоги підліткам, які вживають психоактивні речовини, в Україні в рамках проекту «Права та здоров’я уразливих груп населення: заповнюючи прогалини» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів. Тільки за 2017 рік у межах проектної діяльності 1215 підлітків отримали 21 290 послуг.

Досвід нашої роботи свідчить, що неповнолітні споживачі наркотиків стикаються із різним видам порушень їх прав, про які нерідко не знає ніхто з їх близького оточення, навіть батьки. Відсутність оперативного реагування призводить до повторних порушень прав, створює бар’єри в отриманні своєчасної допомоги спеціалістів і в результаті підвищує ймовірність виникнення негативних наслідків від вживання психоактивних речовин та інших видів ризикованої поведінки. Таким чином, порушення прав неповнолітніх, яке залишається непоміченим, є одним із серйозних факторів, який підвищує ризики інфікування ВІЛ.

Незважаючи на часті випадки порушення прав по відношенню до неповнолітніх, про які повідомляють надавачі послуг, дуже рідко такі випадки фіксують офіційно чи мають широкий розголос. Це пов’язано передусім із відсутністю відповідних механізмів виявлення та документування фактів порушення прав в рамках системи надання допомоги неповнолітнім. Через нерозуміння власних прав або зневіру в можливість щось змінити, неповнолітні рідко розказують про факти порушення чи звертаються з проханням їх захисту. Крім того, соціальні працівники та психологи, які найчастіше контактують з підлітками груп ризику, або не мають відповідних знань та інструментів для реагування на факти порушення або вважають, що це можуть зробити тільки юристи.

Саме тому, у 2016 році виникла ідея створення інструменту з моніторингу порушення прав підлітків груп ризику, яким би могли скористатись практично будь-які фахівці, які надають допомогу підліткам груп ризику, та володіють базовими знаннями про права людини. Також було важливо створити такий інструмент, який би дозволив спеціалістам виявляти факти порушення прав неповнолітніх навіть, якщо підліток звернувся до них зовсім з іншим запитом. У 2017 році ця ідея була реалізована у пілотному проекті з впровадження інструменту з моніторингу та документування випадків порушення прав підлітків груп ризику в Україні. Метою впровадження цього інструменту є оперативне реагування та допомога найбільш уразливим підліткам у випадку порушення їх прав, а також системний збір статистичних даних та оцінка масштабів проблеми порушення прав ПГР задля подальшої адвокації на національному та місцевому рівнях. І хоча пілотування даного інструменту проходило на базі 4 громадських організацій в рамках проекту «Права та здоров’я уразливих груп населення: заповнюючи прогалини», він може стати у нагоді широкому колу організацій та спеціалістів, які надають послуги уразливим дітям, підліткам та молоді.

Нині AFEW-Україна презентує результати пілотного впровадження інструменту з моніторингу та документування випадків порушення прав підлітків груп ризику в Україні за 2017 рік.

СНІД Фонд Схід-Захід

Поділитись
Роздрукувати

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter або цю кнопку

Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Виділений текст занадто довгий!