Конкурс «Не вішай ярлики!»: Фонд Олени Пінчук та «Всі. Свої» запускають кампанію проти гендерних стереотипів
11 лютого 2019
Конкурс «Не вішай ярлики!»: Фонд Олени Пінчук та «Всі. Свої» запускають кампанію проти гендерних стереотипів

Фонд Олени Пінчук та платформа українських брендів «Всі. Свої» оголошують конкурс дизайну для спеціальної колекції жіночих футболок «Не вішай ярлики!». Головна мета цього проекту – спонукати людей позбавитися стереотипів щодо жінок, не мислити упереджено та не ділити світ за гендерною ознакою. Організатори вирішили зробити це за допомогою конкурсу дизайну футболок, використавши потужний ресурс моди як комунікаційного інструменту.

Ідея проекту спирається на результати дослідження гендерних стереотипів в Україні, яке повела міжнародна дослідницька компанія Ipsos на замовлення проекту «Я зможу!» Фонду Олени Пінчук та проекту «Всі. Свої».

Онлайн-опитування визначило ставлення опитуваних до найпоширеніших стереотипів щодо жінок, які стають справжніми соціальними ярликами, що їх навішує суспільство. Виявилося, що проблема гендерних стереотипів в Україні досі існує, і вона є досить гострою. 65% респондентів вважають, що основна роль жінки – бути берегинею дому та родини. Українці досі схильні думати, що жінки – слабка стать. Білявок вважають обмеженими, жіноча ініціатива в стосунках сприймається як легкодоступність, жінку за кермом коштовної автівки називають утриманкою, а її успішність пов’язують із наявністю чоловіка.

«Чому ми вирішили поговорити про це саме у такому форматі? Для нас як проекту, що популяризує українського виробника, важливо, аби одяг не перетворювався на предмет безконтрольного споживацтва. Навпаки, мода – це потужний соціокультурний феномен, який дає змогу привертати увагу до важливих проблем. Таких, як гендерні стереотипи. Ми хочемо допомогти українцям позбавитися упереджень щодо жінок, які поширені у сучасному суспільстві. Хочемо, аби жінок поважали незалежно від зовнішнього вигляду, матеріального стану, посади, сімейного статусу тощо. І, звісно ж, організація цього конкурсу сприятиме розвитку інтелектуального дизайну – коли речі змушують задуматись і щось змінити», – розповідає автор і керівник проекту «Всі. Свої» Ганна Луковкіна.

«Нашою першою колекцією футболок "зі змістом" була серія з принтами про безпечний секс. Надягаючи таку річ, людина ставала частиною великої кампанії по боротьбі зі СНІДом. Зараз ми хочемо дати можливість творчій молоді та дизайнерам запропонувати свої варіанти протесту проти найбільш розповсюджених у суспільстві стереотипів. Сподіваємося, що колекція "Не вішай ярлики!" стане початком великої дискусії про стереотипізацію тієї чи іншої статі та допоможе жінкам і чоловікам позбавитися від ярликів. Також важливо зазначити, що це буде перша статистично обґрунтована колекція, адже для відбору головних стереотипів щодо жінок в українському суспільстві компанія Ipsos провела соціологічне дослідження», – говорить директорка Фонду Олени Пінчук Ольга Руднєва.

 

Умови конкурсу

Завдання конкурсу – створення капсульної колекції з п’яти футболок єдиного унікального фасону. На кожній футболці має міститися текст/зображення з п’яти «ярликів». Взяти участь може будь-який дизайнер чи виробник одягу.

Переможець конкурсу отримає цільовий гранту на суму 100 тисяч гривень, який можна буде використати на навчання або розвиток профільного бізнесу. А його колекція буде представлена у найбільшому магазині українських брендів «Всі. Свої» за адресою м. Київ, вул. Хрещатик, 27 та в інтернет-магазині vsisvoi.ua.

Подати роботи на конкурс можна до 1 березня, а вже 14 березня будуть оголошені результати. Переможців обиратиме журі, до складу якого увійшли співзасновник та голова оргкомітету Ukrainian Fashion Week Ірина Данилевська, засновник бренду LITKOVSKAYA, п'ятиразова переможниця Best Fashion Awards в номінації «Кращий дизайнер жіночого одягу» Лілія Літковська, а також команди Фонду Олени Пінчук та проекту «Всі. Свої».

Детальна інформація про конкурс – на сайті notags.design.

Всі. Свої – найбільша платформа українських брендів

Всі. Свої – це проект, що об’єднав близько 2000 локальних виробників. Він був заснований Ганною Луковкіною в 2015 році і стартував з маркету одягу, взуття та аксесуарів. Зараз проект налічує шість тематичних напрямків маркетів: одяг та взуття, дім та декор, кераміка, гастрономія, дитячі товари, прикраси та подарунки.

У 2016 році команда також відкрила найбільший у світі магазин українських брендів одягу і взуття на Хрещатику, 27, де представлено понад 250 виробників. У 2018 році відкрив двері другий магазин на Хрещатику, 34, в якому зібрано 150 брендів домашнього декору та інтер'єру: кераміка, текстиль, предмети декору, меблі, освітлення, подарунки і сувеніри.

Проект «Я зможу!»

Проект створений для того, щоб жінки-лідери, які стали відомими завдяки своїй успішній роботі в політиці, бізнесі, моді, соціальних та благодійних проектах, могли ділитися досвідом та знаннями з молоддю, підтримувати молодих жінок, які знаходяться на початку свого шляху, допомагати їм досягти успіху у кар’єрі. Проект реалізується за сприяння Фундації Кока-Кола.

Фонд Олени Пінчук

Фонд заснувала Олена Пінчук у вересні 2003 року. У грудні 2017 року фонд оголосив, що боротьба зі СНІДом відтепер не буде єдиним напрямком його діяльності. У зв'язку з цим у назві організації більше не буде слова «АНТИСНІД». Але протидія епідемії ВІЛ/СНІДу залишиться однією з пріоритетних тем в роботі фонду. Основні напрямки його роботи – боротьба зі СНІДом і здоровий спосіб життя; менторські та освітні проекти, спрямовані на молодих дівчат і жінок; залучення в Україну найкращого міжнародного досвіду в гуманітарній сфері.

За детальною інформацією, будь ласка, звертайтеся до Тетяни Фіщук, директора з комунікацій «Всі. Свої», [email protected], або Павла Пімінова, директора з комунікації Фонду Олени Пінчук, [email protected].


Конкурси дизайну та спеціальні колекції футболок: історія

2010 року Фонд Олени Пінчук оголосив конкурс графічного дизайну Naked Street Fashion, присвячений темі безпечного сексу. Завданням конкурсу була розробка текстів та дизайну написів/зображень для нанесення на футболки та спідню білизну. У конкурсі взяли участь 617 учасників із 11 країн. Призовий фонд конкурсу склав 16 000 доларів.

2011 року фонд спільно з мережею ресторанів «Козирна карта» випустив спеціальну колекцію футболок «Ми те, що ми носимо». Футболки на тему safe sex продавалася у найпопулярніших київських закладах мережі – у тому числі вони створювалися і самими відвідувачами, щоб зібрати пожертви на матеріали для безпечної роботи з кров’ю у київських лікарнях. Того ж року був створений спільний проект зі світовим брендом PUMA –  п’ять молодих українських художників із числа двадцяти номінантів на Премію PinchukArtCentre 2011 представили свої версії дизайну для культової олімпійки PUMA T7. Дизайнерські версії Т7 продавалися у фірмових магазинах бренду, а зібрані кошти були спрямовані на закупівлю обладнання для очистки донорської крові у Київському обласному центрі крові.

2015 року молоді українські художники, номінанти на Премію PinchukArtCentre, за ініціативою Фонду Олени Пінчук створили арт-принти під брендом Fashion AID, щоб зібрати кошти на допомогу ВІЛ-позитивним дітям, яких підтримує фонд. А наступного року спеціальну благодійну колекцію для проекту Fashion AID у партнерстві з Ukrainian Music Week створили популярні українські діджеї. Вона була презентована спільно з інтернет-ресурсом Buro 24/7.

2016 року до Дня української писемності та мови проект Fashion AID Фонду Олени Пінчук випустив колекцію футболок, присвячених унікальності та сексуальності української мови. Колекція «Твоя мова» була презентована спільно з інтернет-виданням «Українська правда. Життя». Футболки створив дизайнер Святослав Кобзенко, який втілив свою ідею, спираючись на літери та літеросполучення, яких немає у жодній іншій мові, крім української.

2017 року разом з nuBEKh (дизайнер Маша Бєх) у рамках проекту One Night Stand у fashion комплекті з презервативами та тестами на ВІЛ була випущена футболка Before Sex. Проект був реалізований у партнерстві зі столичним ЦУМом.

Також фонд 2018 року, у річницю Стамбульської конвенції, випустив капсульну колекцію футболок zmist&forma, присвячену гендерній рівності. А за рік до того – спеціальну футболку «Маю право сказати НІ!», яка стверджувала право сучасних українок самостійно керувати своїм життям та вимагати від суспільства поваги до їх вчинків та почуттів.

Поділитись
Роздрукувати

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter або цю кнопку

Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Виділений текст занадто довгий!