Олена та Віктор Пінчуки виставсять на аукціон Christie`s знамениту скульптуру Джеффа Кунса BALLOON MONKEY (MAGENTA) для залучення гуманітарної допомоги Україні
08 червня 2022
Олена та Віктор Пінчуки виставсять на аукціон Christie`s знамениту скульптуру Джеффа Кунса BALLOON MONKEY (MAGENTA) для залучення гуманітарної допомоги Україні

Оцінна вартість знакової скульптури 6 000 000 - 10 000 000 фунтів стерлінгів. Кошти з продажу підуть на закупівлю життєво важливої гуманітарної допомоги Україні.

ЛОНДОН І ПАРИЖ: 28 червня 2022 року знакова скульптура Джеффа Кунса Balloon Monkey (Magenta) - «Мавпа з повітряних куль (пурпурна)»  буде представлена Віктором та Оленою Пінчуками для продажу на аукціоні Christie’s для збору життєво важливих коштів на гуманітарну допомогу Україні. Оцінювана вартість знакової скульптури 6 000 000 - 10 000 000 фунтів стерлінгів. Зібрані кошти будуть направлені, зокрема, для важкопоранених під час війни військових та цивільних громадян, які потребують термінового протезування, лікування та реабілітації для відновлення якості життя. Уособлюючи дитячу невинність та радість Balloon Monkey (Magenta), яка подобається і дітям, і дорослим - є монументальним символом надії та солідарності з тими військовими та цивільними чоловіками, жінками та дітьми в понівеченій війною Україні, які зазнали жахливих втрат.

Виставлення цієї скульптури на продаж стане важливою подією аукціону «ХХ/ХХІ століття: Вечірні лондонські торги» дому Christie’s. Оскільки ця скульптура демонструє силу мистецтва, яка об’єднує та згуртовує з метою підтримки для захисту свободи та життя у скрутні часи. Ця робота виставлятиметься на площі Сент-Джеймс, поруч зі штаб-квартирою Christie's в Лондоні, де відвідувачі можуть побачити її з 14 червня до 3 липня 2022 року.

Balloon Monkey (Magenta) – це шедевр парадоксальної сили, суперечності якого коливаються між дивовижною складністю та абсолютною простотою, серйозністю та грою, попкультурою та нашими найглибшими, первісними укладами міфів та вірувань. Цей позбавлений іронії об'єкт створений із майже неймовірною самовіддачею, як уособлення довіри, відкритості, щирості та любові. Для Кунса Balloon Monkey (Magenta) – це глибоке та життєрадісне підтвердження того, що мистецтво – це не лише те, що ми бачимо, але й те, що відбувається всередині нас.

У 2008 році скульптура Кунса Balloon Flower (Magenta) - «Квіти із повітряних куль (пурпурні)» - була так само встановлена на площі Сент-Джеймс. Цей витвір, який можна було побачити в саду в центрі Лондона, на той час встановив рекорд серед продажів робіт Джеффа Кунса - 25,7 мільйона доларів. У листопаді 2014 року Balloon Monkey (Orange) - «Мавпа із повітряних куль (помаранчева)» - з тієї ж серії, що й поточний лот, досягла ціни продажу в 25,9 мільйона доларів.

 Джефф Кунс«Віктор та Олена Пінчуки невтомно працюють, щоб активізувати гуманітарну підтримку для України, тому для мене щира честь, що Balloon Monkey (Magenta) підтримає їхні надзвичайні зусилля. Справжня цінність мистецтва полягає в тому, щоб служити людству, і сьогодні не може бути вищого покликання, ніж підтримувати народ України. Завдяки моїй дружбі з Віктором та Оленою Пінчуками моє життя збагатилося народом та культурою України. Я мав можливість відвідувати Україну багато разів як сам, так і з родиною, і завжди відчував сильне почуття єдності, дружби та історії. Моя серія скульптур Balloon Venus - «Венери з повітряної кулі» - знаходиться в діалозі з доісторичними фігурами Венери, які я побачив у колекції Національного музею історії України. Для мене ці скульптури повʼязані зі світовою історією, що тісно переплітається з мистецтвом історії людства. Одна з причин моєї роботи із кулькою є те, що її мембрана - це як наша шкіра; це про внутрішнє і зовнішнє життя. Я глибоко засмучений війною та руйнуваннями, які переживає український народ. Balloon Monkey (Magenta) відповідно символізує надію, утвердження та трансцендентність, тому я можу тільки сподіватись, що пожертва моєї роботи Віктором та Оленою Пінчуками може допомогти привернути увагу до необхідності допомогти і підтримати український народ зараз, як ніколи».

Олена Пінчук: «Рано вранці 24 лютого життя всіх українців змінилось назавжди. Ми, як і всі українці, робимо все, що в наших силах, щоб боротися за кожне життя і кожну мрію, яку люди мали до війни. Для цього нам потрібні союзники. Нам потрібно, щоб світ допомагав нам, підтримував наші зусилля і був з нами в цій боротьбі зі злом. Скульптура Balloon Monkey Джеффа Кунса буде виставлена на аукціон 28 червня, щоб нагадати світові, що війна ще триває, і щоб зібрати кошти на протези та іншу невідкладну медичну допомогу, яка рятує життя багатьох українців. Дякуємо за те, що ви разом з Україною у цей важкий час. Ваша підтримка рятує життя!»

Віктор Пінчук: «Наша вдячність і повага  до наших воїнів не має меж. Вони віддають свої життя за нас, майбутнє України та світу. Кожен загиблий чи поранений українець від обстрілів, вибухів та насильства – рана в нашій душі. За рахунок коштів від аукціону ми можемо допомогти врятувати життя. Ми можемо допомогти відновити життя, зруйноване війною. Десятки, а може й сотні життів, кожне з яких має невимовну цінність. Balloon Monkey Джеффа Кунса — це свято життя. Ми ставимо життя і надію на противагу смерті і страждання. У мистецтві і в дії. Ми вдячні Джеффу та Christie’s. Вони допомагають нам бодай частину нашої безмежної вдячності українцям перетворити на допомогу та підтримку». 

Кетрін Арнольд, керівниця відділу післявоєнного та сучасного мистецтва європейського офісу аукціонного дому Christie's: «Оскільки війна в Україні триває, спричинюючи руйнування по всій країні, для мене велика честь працювати з Віктором та Оленою Пінчуками над продажом знакової скульптури Джеффа Кунса Balloon Monkey (Magenta). Це найбільша й остання робота художника зі знаменитої серії тварин із повітряних куль. Вона є монументальним символом солідарності. Тварина з повітряних куль нагадує нам про те, як багато людей були позбавлені звичайного плину життя та його простих радощів через війну. Виставлена на площі Сент-Джеймс, я сподіваюся, що Balloon Monkey (Magenta) стане маяком надії, оскільки ми разом прагнемо безпечнішого майбутнього».

* З початку війни, станом на 31 травня 2022 року, було поранено 4916 мирних жителів України, серед них 431 - це діти. Близько 10 000 українських воїнів отримали поранення на фронті. В Україні кожного дня отримують поранення в середньому близько 4 дітей та 500 воїнів.

 
Поділитись
Роздрукувати

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter або цю кнопку

Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Виділений текст занадто довгий!