В Україні стартує проект, який допоможе жінкам реалізуватися та досягнути життєвого успіху
08 листопада 2017
В Україні стартує проект, який допоможе жінкам реалізуватися та досягнути життєвого успіху

Жінки в Україні можуть добитися більшого успіху та побудувати кар’єру. Про це сьогодні заявили учасниці нового проекту «Я зможу!» (ican.org.ua). Презентація проекту, який реалізує Фонд Олени Пінчук за сприяння Фундації Кока-Кола, відбулася вчора в Національному музеї Тараса Шевченка. Жінки, які стали відомими завдяки своїй успішній роботі в політиці, бізнесі, моді, соціальних та благодійних проектах, готові розповідати про свої історії успіху, про досягнення та падіння, і підтримувати молодих жінок, які знаходяться на початку свого шляху. У проекті «Я зможу!» жінки-лідери будуть ділитися досвідом та знаннями з молоддю. Але також за допомогою зможе звернутися будь-яка жінка, яка знаходиться на шляху до своєї мрії.

- Ми об’єднали успішних жінок, для того щоб їх життєвий та професійний досвід став натхненням та прикладом для тисяч молодих дівчат. Для того щоб дати їм можливість ділитися знаннями зі студентками та школярками по всій Україні. Щоб допомогти молоді визначитися зі своєю професією та щоб створити зв’язки між тими, хто добився успіху, і тими, хто знаходиться на самому початку свого кар’єрного зростання, – сказала Олена Пінчук. – Багато учасниць проекту пройшли довгий та непростий шлях до свого професійного успіху, і вони дуже добре знають, як важливо отримати допомогу та дружню пораду. У нашому проекті немає вікових обмежень. Кожна жінка, яка хоче досягти успіху, отримає нашу підтримку!

- Компанія Кока-Кола розуміє, що жінки є рушійною силою економічного та соціального прогресу. Саме тому в усьому світі ми підтримуємо проекти для жінок, – сказала PR директор компанії Кока-Кола Україна Олеся Жулинська. – І тепер в Україні разом з Фондом Олени Пінчук ми реалізуємо спільний проект «Я зможу!», який буде надихати, допомагати та об’єднувати жінок. Цей проект – це більше ніж наша соціальна корпоративна відповідальність. Ми впевнені, що активна участь жінок в економічних процесах та суспільному житті прискорить розвиток України. Це підтверджує статистика в інших країнах. За останні десятиріччя кількість жінок на керівних посадах у державному управлінні, політиці та бізнесі значно збільшилася. Але до ліквідації розриву між жінками та чоловіками у всіх сферах ще дуже далеко. Україна, на жаль, і досі лишається в числі нерівноправних країн. Тому наш проект є вкрай важливим, адже менторство та історії досягнень жінок надихають та відкривають нові можливості для країни.

В рамках проекту відомі українки записали короткі відеоінтерв’ю, у яких вони розповіли про свої життєві історії. Саме вони мають стати джерелом натхнення для тисяч молодих жінок, які сьогодні на самому початку своєї кар’єри та не завжди впевнені у власних силах. Кожна жінка, яка погодилася розповісти про своє професійне зростання, прочитає серію лекцій, проведе декілька зустрічей з молодими жінками, стане для них ментором.

Зараз менторами проекту стали більше 30 відомих жінок. Серед них журналістки Оксана Соколова та Олена Фроляк, спортсменки Лілія Подкопаєва та Аліна Шатернікова, народні депутати Олена КондратюкОльга Белькова та Марія Іонова, дизайнерки Анна Октябрь та Світлана Бевза, голова оргкомітету Ukrainian Fashion Week Ірина Данилевська, державні службовці, науковці, керівники великих міжнародних компаній та корпорацій. Цей список продовжує поповнюватися новими іменами.

У першу чергу, проект буде спрямований на те, щоб створити нові рольові моделі, розповісти історії успіху, продемонструвати, як багато жінок в Україні посідають відповідальні посади, керують власним бізнесом та стають відомими у творчих професіях.

Щоб доєднатися до проекту, необхідно зайти на сайт ican.org.ua та відправити заявку на запрошення спікерів проекту в українські школи та виші або відправити запит на менторство.

Гендерні стереотипи в Україні

Доведено, що жінки – це агенти змін у суспільстві. Якщо країна може забезпечити їм доступ до якісної освіти та гідної роботи, запобігти підлітковій вагітності та насильству в сім’ї, кількість жінок, які перебувають за межею бідності та є уразливими до інфікування ВІЛ та іншими соціально-небезпечними хворобами, зменшується.

Низка гендерних досліджень продемонструвала, що жінки в Україні зазнають дискримінації за рівнем оплати праці, у доступі до ресурсів та можливостей.

55% українців вважають, що великим бізнесом мають керувати чоловіки, і лише 65% вважають, що жінки можуть очолювати великі компанії (Український інститут соціології).

Зарплатня чоловіків зазвичай на 45% вище за зарплатню жінок, які виконують ту саму роботу (Global Gender Gap Report 2015, World Economic Forum).

69% чоловіків в Україні вважають, що вести домашнє господарство – це є такою ж формою самореалізації, як і мати роботу (United Nations Fund for Population Activities in Ukraine).

Лише 14% українських жінок мають відповідну освіту та кваліфікацію, щоб конкурувати з чоловіками за топ-позиції під час пошуку роботи.

76% вважають, що саме чоловіки очолюють родини (Analytical Centre RATING Pro).

59% українців вважать, що догляд за дітьми – це відповідальність жінок.

Лише 22% українських чоловіків готові розділити домашні обов’язки з жінкою (Project of United Nations Fund for Population Activities in Ukraine).

70% українців вважають, що чоловіки мають отримувати більш високу зарплатню, ніж жінки (Analytical Centre RATING Pro).

За детальною інформацією, будь ласка, звертайтеся до Павла Пімінова, директора з комунікації Фонду Олени Пінчук: +380 44 490 4805, [email protected].

Поділитись
Роздрукувати

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter або цю кнопку

Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Виділений текст занадто довгий!