«Сексуальну освіту» тепер можна безкоштовно отримати онлайн – завдяки Фонду Олени Пінчук та Prometheus
10 травня 2018
«Сексуальну освіту» тепер можна безкоштовно отримати онлайн – завдяки Фонду Олени Пінчук та Prometheus

Перший в Україні масовий безкоштовний онлайн-курс «Сексуальна освіта» є зручним інтерактивним посібником, який дає підліткам відповіді на найпоширеніші запитання про секс, розвіює усталені міфи та допомагає батькам розпочати розмову на тему сексу з дітьми.

Посилання на курс: https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1:EPF+SEXED101+2018_T2/about.

Формат курсу – відеолекції, онлайн-тест та форум, на якому можна анонімно поставити запитання фахівцям Фонду. До створення курсу були залучені відомі спеціалісти в галузі медицини та психології, а у запису відеолекцій взяли участь популярні телеведучі та лідери думок.

Лекторами курсу стали телеведучі В'ячеслав СоломкаКароліна Ашіон та Уляна Пчолкіна, шеф-редактор журналу XXL Дмитро Максютенко, акторка Карина Гаврилюк, психологиня Вікторія Любаревич-Торхова, лікарка Тетяна Шевчук та психотерапевтка Ольга Семенова, тренер-консультант Валентин Бобруйко, громадські активісти Яна Панфілова та Даня Столбунов, директорка Фонду Олени Пінчук Ольга Руднєва.

Курс розрахований, перш за все, на підлітків, які тільки-но починають цікавитися питаннями власної сексуальності та відкривають для себе нові сексуальні практики. Тому інформація курсу є максимально легкою для сприйняття, та одночасно – спирається на експертизу фахівців у галузі медицини, психології та сексуальної освіти. Кожен, хто пройшов курс та відповів на контрольні запитання, отримає сертифікат.

Також курс буде корисним для батьків та вчителів, які мають намір встановити довірчі стосунки з дітьми. Батькам можна переглядати лекції курсу «Сексуальна освіта» разом з дітьми як початок розмови про секс.

Курс створений у партнерстві Фондом Олени Пінчук та онлайн-платформою Prometheus. Фонд має багаторічний досвід роботи з молоддю та їх батьками у профілактиці ВІЛ/СНІДу, просуванні здорового способу життя та безпечного сексу. Prometheus є найбільшою в Україні платформою, яка публікує безкоштовні масові онлайн-курси та надає безкоштовний доступ до них всім охочим.

Всі охочі можуть поширити інформацію про цей онлайн-курс серед українських підлітків, щоб поліпшити їх доступ до сексуальної освіти. Для цього потрібно зробити пост з хештегом #доросларозмова, в якому розказати про власний досвід обговорення теми сексу з дітьми (або навпаки – з батьками) та висловити свою думку, чому сексуальна освіта справді важлива для молоді.

Для Фонду Олени Пінчук «Сексуальна освіта» стала новим проектом у серії освітніх ініціатив, спрямованих на формування безпечної сексуальної поведінки молоді. Починаючи з 2003 року фонд проводить численні інформаційні кампанії щодо безпечного сексу на національних телеканалах, реалізує спеціальні партнерські проекти під час проведення масових події та молодіжних фестивалів, проводить креативні конкурси та акції, а також використовує онлайн-інструменти для просування безпечних сексуальних практик серед підлітків.

Про проект

Слухачі курсу «Сексуальна освіта» дізнаються: яким буває секс; що таке сексуальність, сексуальна орієнтація та ідентичність; коли найкращий час та момент для початку статевого життя; які ризики виникають під час незахищених статевих контактів; що таке ВІЛ/СНІД; які існують засоби контрацепції; як правильно і легко підібрати та використати презерватив; як влаштована дівчина; з ким і як говорити про секс; чим реальний секс відрізняється від порнографії; як подбати про власну безпеку; яким буде секс в майбутньому.

Секс – важлива частина життя людини. Але в рамках навчального процесу про секс не говорять ані в школі, ані в університеті. Здебільшого, соромляться таких розмов і в родині. За відсутності якісної сексуальної освіти, замість засвоєння правил безпечного сексу і здорового ставлення до власної сексуальності, підлітки змушені вишукувати інформацію по крихтах у розповідях однолітків, сумнівних інтернет-джерелах чи на порносайтах, які мають мало спільного з реальним життям.

Курс розглядає не лише фізіологічні та емоційні аспекти сексу – велику увагу приділено практичним питанням безпеки, взаємодії з однолітками та батьками. Окрім базових знань та навичок, автори розкривають найактуальніші теми, що диктуються сьогоденням та навіть майбутнім. Вони закликають не лише вивчати своє тіло та прислухатися до власних бажань і потреб, але й вчитися адекватно реагувати на різноманіття поглядів і вподобань інших людей.

Лекції курсу

Секс. Коли занадто рано, а коли вже пізно.
Лектор: Вікторія Любаревич-Торхова, нейпсихологиня когнітивного розвитку, КПТ психотерапевтка для дітей та дорослих.

Яким буває секс.
Лектор: В'ячеслав Соломка, телеведучий.

Безпека і згода в сексі.
Лектор: Кароліна Ашіон, телеведуча.

Все, що потрібно знати про презервативи і контрацепцію.
Лектор: Валентин Бобруйко, тренер-консультант Фундації АНТИСНІД США в Україні.

ВІЛ/СНІД. Правда і міфи.
Лектор: Яна Панфілова і Даня Столбунов, громадські активісти, співзасновники молодіжної організації Teenergizer.

Порно: міфи і реальність.
Лектор: Дмитро Максютенко (шеф-редактор журналу XXL).

Секс з іншої планети.
Лектор: Ольга Семенова, психотерапевтка.

Як влаштована дівчинка.
Лектор: Тетяна Шевчук, кандидатка медичних наук, лікарка-гінеколог вищої категорії.

Секс майбутнього.
Лектор: Ольга Руднєва, директорка Фонду Олени Пінчук.

Як, з ким і коли говорити про секс.
Лектор: Карина Гаврилюк, героїня серіаліті «Київ вдень та вночі».

Чи займаються сексом люди з інвалідністю.
Лектор: Уляна Пчолкіна, телеведуча, громадська активістка.

prometheus.org.ua
www.antiaids.org

Поділитись
Роздрукувати

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter або цю кнопку

Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Виділений текст занадто довгий!