Елтон Джон написав українцям листа до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом
29 листопада 2018
Елтон Джон написав українцям листа до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом

Знаменитий музикант, благодійник і громадський діяч, сер Елтон Джон звернувся до українців напередодні 30-го Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом – його лист опублікований сьогодні у газеті «Факти та коментарі». Інше його звернення – до міжнародної спільноти – буде опубліковано 1 грудня у британській газеті Evening Standard.

У зверненні музикант засвідчив свою любов до України й щиру приязнь до українців та закликав зробити доступним тестування на ВІЛ, боротися з дискримінацією ВІЛ-позитивних людей та надати їм необхідну підтримку й допомогу.

Лист співака, доступний читачам як у друкованому накладі газети, так і на сайті видання, опублікований за сприяння Фонду Олени Пінчук – багаторічного партнера СНІД-Фонду Елтона Джона.

«Дорогі українці!

У той час, як я пишу цього листа, 37 мільйонів людей в усьому світі живуть з ВІЛ. Тільки в минулому році 1,8 мільйона людей інфікувалися ВІЛ та 940 тисяч людей померли від СНІДу.

Це не повинно відбуватися.

Сучасні ліки не тільки дозволяють тим, хто живе з ВІЛ, мати повноцінне життя, але й унеможливлюють передачу вірусу іншим.

Проблема полягає в тому, що занадто багато людей все ще не усвідомлюють, що вони піддаються ризику, дуже бояться стигми або позбавлені можливості пройти тест на ВІЛ.

Саме тому ми підвищуємо обізнаність у містах по всьому світу, щоб боротися із соромом, пов'язаним з ВІЛ; сприяти безпечному, доступному тестуванню; а також допомагати людям з ВІЛ отримати необхідне лікування.

«Знай свій статус» – тема 30-го Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Чому? Тому що всі повинні розуміти ризики ВІЛ, та всі, хто потребує, повинні мати шанс на достойну допомогу та підтримку. Це можливо лише тоді, коли ми знаємо свій статус.

Я люблю Україну та знаю українців як гідних і добрих людей. Я вірю, що Київ та решта міст України можуть зробити тестування на ВІЛ нормальним явищем та зруйнувати стигму, яка все ще оточує вірус. Я вірю, що ми можемо охопити всіх людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом, та тих, хто знаходиться у зоні ризику.

Давайте надамо їм допомогу, якої вони потребують, та впевнимося, що ніхто не залишився позаду, де б вони не жили та хто б вони не були. Zupinimo Snid Razom!!

З великою любов’ю та вдячністю,

Елтон»

str09_2911_fin

Історія співпраці Фонду Олени Пінчук та СНІД-Фонду Елтона Джона

2007 рік. Перший благодійний концерт на Майдані Незалежності в Києві, присвячений боротьбі зі СНІДом в Україні. Послухати знаменитого музиканта прийшли більше 200 тисяч українців. У прямому ефірі концерт дивилися близько 5 мільйонів глядачів.

2009 рік. Фонд Олени Пінчук та СНІД-Фонд Елтона Джона у Макіївському будинку дитини презентували спільний проект допомоги ВІЛ-позитивним дітям – «Діти плюс».

2010 рік. Олена та Віктор Пінчук у Нью-Йорку отримали нагороду СНІД-Фонду Елтона Джона Enduring Vision («Погляд у майбутнє») за багаторічну громадську діяльність та протидію епідемії ВІЛ/СНІДу.

2011 рік. Елтон Джон та Олена Пінчук презентували у Києві другий спільний проект, спрямований на допомогу безпритульним молодим дівчатам, уразливим до інфікування ВІЛ.

2012 рік. За день до фіналу ЄВРО-2012 на головній площі України виступили легендарні музиканти Елтон Джон і гурт Queen з Адамом Ламбертом. Концерт був організований Фондом Олени Пінчук та присвячений боротьбі зі СНІДом. Він зібрав 250 тисяч людей на Майдані та прилеглих вулицях, а також 17 мільйонів телеглядачів.

2013 рік. В Україні почав працювати проект «Чесна гра», який допомагає розказати про ВІЛ/СНІД українським дітям та підліткам через правила гри у футбол. Проект запустився завдяки благодійним пожертвам, які зробили ВІП-гості на концерті у 2012 році.

2013 рік. У Києві відкрилася соціальна квартира для тимчасового перебування вагітних дівчат та молодих жінок, які опинилися у скрутних життєвих обставинах. Вона функціонує завдяки підтримці спільного проекту Фонду Олени Пінчук та СНІД-Фонду Елтона Джона.

2015 рік. Сер Елтон Джон на 12-й Щорічній  зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії виступив з промовою щодо прав людини та майбутнього України.

2018 р. На Арт-заводі Платформа в Києві відбувся спеціальний благодійний Кураж Базар, гостем якого на запрошення Фонду Олени Пінчук став Елтон Джон. 4,5 тисячі людей відвідало захід за день, і більшість з них взяли участь у освітній програмі, спрямованій на здоровий спосіб життя та безпечну поведінку. Кульмінацією дня стало звернення знаменитого музиканта до українців, організоване радіо Хіт FM, та інтерв’ю сера Елтона ведучим – у прямому ефірі радіостанції його слухали майже 900 тисяч чоловік. Загалом радіоаудиторія цього дня, присвяченого темі СНІДу, склала майже 2,4 мільйона слухачів.

ВІЛ/СНІД в Україні – статистика

За десять місяців 2018 року в Україні за даними Центру громадського здоров'я МОЗ України було зареєстровано 14 797 нових випадків ВІЛ-інфекції (з них 1 975 дітей до 14 років). Всього з 1987 року в Україні офіційно зареєстровано 330 415 нових випадків ВІЛ-інфекції, від СНІДу в Україні померло 47 646 людей. Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Дніпропетровська, Одеська, Донецька, Київська й Миколаївська області, а також Київ.

Україна залишається лідером у Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За оцінками експертів UNAIDS, в Україні з ВІЛ-інфекцією живе до 240 тисяч осіб. І тільки кожен другий знає про свій діагноз – станом на 1 жовтня 2018 року на обліку в Україні перебуває 144 633 ВІЛ-позитивних пацієнти.

Починаючи з 2008 року, українці найчастіше інфікуються через незахищений секс. У 2017 році цей показник склав 64 відсотки.

СНІД-Фонд Елтона Джона / The Elton John AIDS Foundation (www.ejaf.com) є однією з провідних міжнародних неприбуткових організацій, що безперервно працюють, для підтримки тих, хто постраждав від ВІЛ. За останні 25 років, за допомогою низки ініціатив зі збору коштів фонд зібрав понад 220 млн. фунтів стерлінгів. На кожен зібраний фунт стерлінгів фонд залучив ще 1 фунт від інших донорів та партнерів. Ці кошти використовуються для фінансування програм, які допомагають полегшити долю людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом або є в зоні ризику. Цілі діяльності фонду: запобігти ВІЛ-інфекції, забезпечити лікування, припинити дискримінацію та сприяти соціальним та політичним змінам.

Фонд Олени Пінчук (www.antiaids.org) заснований у вересні 2003 року. У грудні 2017 року фонд оголосив, що боротьба зі СНІДом відтепер не буде єдиним напрямком його діяльності. У зв'язку з цим у назві організації більше не буде слова «АНТИСНІД». Але протидія епідемії ВІЛ/СНІДу залишається однією з пріоритетних тем в роботі фонду. Основними напрямками його роботи є боротьба зі СНІДом і здоровий спосіб життя; менторські та освітні проекти, спрямовані на молодих дівчат і жінок; залучення в Україну найкращого міжнародного досвіду в гуманітарній сфері.

За детальною інформацією, будь ласка, звертайтеся до Павла Пімінова, директора з комунікації Фонду Олени Пінчук: +380 44 490 4805, [email protected]

Поділитись
Роздрукувати

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter або цю кнопку

Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Виділений текст занадто довгий!