У регіонах проведення АТО полегшать доступ до замісної підтримувальної терапії
02 жовтня 2015

15-16 вересня 2015 р. фахівці ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними захворюваннями МОЗ України» відвідали Краматорськ і Сєвєродонецьк (захід представлений як виїзна сесія cубкластеру ООН), де провели засідання з питань ВІЛ-інфекції, туберкульозу та замісної підтримувальної терапії з очільниками департаментів охорони здоров’я Донецької та Луганської ОДА.

Експерти висловили стурбованість, що в Донецькій і Луганській областях через складну гуманітарну ситуацію, збільшення кількості переселенців, ослаблення координуючої й організаційно-методичної підтримки може виникнути низка медичних і соціальних проблем, а також неконтрольоване поширення захворювань.

Директор ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України» професор Наталія Нізова зазначила, що в Донецькій області досі не створено обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом, не затверджено регіональну цільову соціальну програму протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 рр. і навіть не ведеться офіційний звітний моніторинг щодо лікування пацієнтів із ВІЛ-інфекцією/СНІДом.

На території Луганської області, підконтрольній Уряду України, функціонує лише одна лабораторія з діагностики ВІЛ-інфекції — у Сєвєродонецьку, що значно ускладнює діагностику цього захворювання та туберкульозу, немає можливості зберігати препарати.

За результатами обговорення визначено невідкладні заходи з вирішення проблемних питань. Також було відпрацьоване питання щодо розробки нормативно-правових актів зі спрощення процедури взяття на облік людей, які потребують замісної терапії, в умовах проведення антитерористичної операції.

За матеріалами ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними захворюваннями МОЗ України»

Ваше здоров'я

Поділитись
Роздрукувати

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter або цю кнопку

Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Виділений текст занадто довгий!