Секс, підлітки, Telegram: освітній бот для тінейджерів Solomia Teen
20 грудня 2018
Секс, підлітки, Telegram: освітній бот для тінейджерів Solomia Teen

Путівник менструальним циклом Solomia.Today спільно з проектом «Я зможу!» Фонду Олени Пінчук запустили телеграм-бот для підлітків Solomia Teen. З його допомогою тінейджери отримають знання не тільки про те, що відбувається з їх тілом протягом менструального циклу, але й про секс, відносини, булінг, гендерну ідентичність, про свої права і способи їх захистити.

Навіщо бот, якщо сучасні підлітки можуть загугли відповідь на будь-яке питання, хоч про секс, хоч про висадку на Марс? Вони так і роблять, але далеко не завжди інформація з інтернету буває достовірною. У мережі можна наштовхнутися на неправдиву, перекручену і тому небезпечну інформацію, яка заснована на міфах, застарілих даних, елементарній некомпетентності онлайн-експертів. Команди Solomia Teen і «Я зможу!» вирішили цю проблему, зібравши всю інформацію про секс, місячні і дорослішання в інтерактивному і зручному форматі Telegram-бота.

Гінеколог, біолог, психолог, дієтолог і арт-директор об'єдналися, щоб створити науково обґрунтований і в той же час простий освітній продукт. Про що ж можна запитати у нової Соломії? Наприклад, про те, що робити в перший раз; як відмовити в сексі; як пережити нерозділену закоханість; про контрацепцію; про ЛГБТ; дорослішання, зміни в тілі і психіці та ще багато іншого.

Маша Леоненко — ідеолог проекту, говорить що нова Solomia стала набагато більш інклюзивною та сучасною: команда проекту доклала значних зусиль, щоб очистити контент від сексистських стереотипів, конвенціональних міфів про красу та здоров'я, нормативних уявлень про гендер і сексуальність. Маша описує Solomia Teen так:

«Листування з ботом Соломією – це все, про що я хотіла запитати у віці з 13 до 16 років: чому дорослішати так ніяково? Як з гідністю відповісти на цькування однокласника? Що робити, якщо зізналася в почуттях, а тобі відмовили? Як бути, якщо тебе не цікавить секс, а всі лише про це і говорять? Ми довго обирали актуальні теми і питання. Є навіть номери телефонів служб, куди можна звернутися у складних ситуаціях: від психологічної напруги до допомоги постраждалим від насильства».

Консультантом з питань гінекології у проекті стала доктор Наталія Лелюх. Спираючись на свій досвід роботи з молодими дівчатами, вона стверджує, що заборони і погрози вкрай малоефективні у справі секс-освіти. Solomia Teen, за її словами, допоможе батькам захистити своїх дітей від венеричних захворювань, небажаної вагітності та травмуючих стосунків. Знання з бота також допоможуть зберегти чесні та близькі стосунки в родині.

Програмний директор Фонду Олени Пінчук Ольга Сердюк підкреслює, що в основі проекту лежить прийняття і підтримка, а не просто сухі факти з анатомії:

«У проекті «Я зможу!» ми формуємо умови для взаємопідтримки і партнерства серед дівчат і жінок. А Solomia Teen – це спроба створити універсального ментора для підліткової аудиторії проекту. Сподіваємося, нашій команді розробників вдалося побудувати міст довіри між досвідом та дорослішанням і не тільки дати відповіді на сотні запитань, але і підтримати дівчат в найскладніший період формування особистості».

У підсумку, Solomia Teen – це не тільки надійне джерело знань про фізіологію і психологію дорослішання, але й сильний інструмент підтримки, який допоможе дівчатам і хлопцям навчитися захищати свої права, шукати допомоги у кваліфікованих фахівців, ділитися сокровенним з рідними і близькими. Женя Устинова, копірайтер проекту:

«Я хочу щоби підлітки знали про секс, як він є: класний, фіговий, небезпечний, захищений, гетеросексуальний, гомосексуальний, різноманітний. Я хочу, щоби підлітки знали, що робити у випадку зґвалтування, сексуального домагання — і не лише від однолітків, але й від дорослих. Щоби дівчата не соромилися своїх бажань і свого тіла, щоби діти, які народилися трансгендерами, асексуалами чи інтерсексами, знали що вони нормальні. Я би дуже хотіла, щоб у моєму підлітковому віці у мене була хоча б половина інформації, яка є в цьому боті».

Проект Solomia Teen реалізується у співпраці з менторським проектом «Я зможу!» Фонду Олени Пінчук і Coca-Cola Foundation в рамках програми розширення прав і можливостей жінок в Україні.

Доступ до боту Solomia Teen можна отримати за посиланням:  https://t.me/solomia_bot.

Більше інформації та проект і його авторок шукайте на сайті: http://solomia.today/.

Поділитись
Роздрукувати

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter або цю кнопку

Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Виділений текст занадто довгий!