Білл Клінтон та Олена Пінчук вивели українців на битву зі СНІДом
03 жовтня 2010
Білл Клінтон та Олена Пінчук вивели українців на битву зі СНІДом

3 жовтня в Київ на запрошення Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД» прибув Білл Клінтон – 42-й Президент США, видатний гуманітарний лідер планети. Він виступив на Михайлівській площі під час акції «Битва за майбутнє» з промовою, присвяченою боротьбі з СНІДом. Його підтримали відомі українські артисти – Ані Лорак, Ірина Білик, Олександр Пономарьов, Джамала, Тіна Кароль, Наталія Могилевська та учасники «Фабрики зірок 3». Акцію в прямому ефірі транслював Новий канал.

Через 10 років Президент Клінтон знову звернувся до українців з Михайлівської площі. Тепер він прибув в Україну як громадський діяч світового масштабу, щоб привернути увагу до глобальної проблеми СНІДу, від якого у світі помирають мільйони людей. Україна зберігає сумне лідерство в Європі по темпах поширення ВІЛ-інфекції.

Вже впродовж багатьох років Фонд Клінтона співпрацює з українським Фондом Олени Пінчук «АНТИСНІД». З осені 2006 року в Дніпропетровській області працює спільний проект двох фондів. Він розрахований на 5 років, вклад Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД» складає 2,5 мільйони доларів США. За чотири роки досягнуті помітні результати. Розпочата програма замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) для споживачів ін'єкційних наркотиків. Створена система навчання фахівців з лабораторної діагностики та лікування при ВІЛ/СНІДі. І найважливіше – запущена перша в Україні дослідницька програма по швидких тестах, яка дозволить тестувати на ВІЛ без застосування складного лабораторного устаткування в найвіддаленіших населених пунктах.

«В Україні була реальна проблема в тому, що люди не лише не хотіли проходити тест на ВІЛ – приблизно половина з тих, хто пройшов тест і отримав позитивний статус, ніколи не поверталися, щоб дізнатися власний результат. А зараз ви приходите, отримуєте свій тест, і вам відразу ж повідомляють ваш результат. Я сам пройшов тестування майже двадцять років тому, щоб подати приклад. Це злочин – у двадцять першому столітті молодій людині померти від СНІДУ! Але ви повинні мати бажання пройти тест, ви маєте берегти своє здоров'я. Я багато працюю з Біллом Гейтсом і його фондом, ми хочемо розробити вакцину, ліки проти СНІДУ. Сьогодні їх немає. Є тільки профілактика і лікування. І усе це розпочинається з простого тіста», – сказав Президент Клінтон, виступаючи на Михайлівській площі.

Під час акції сталася унікальна подія – учасники «Фабрики зірок 3» у прямому ефірі здали свої експрес-тести на ВІЛ, подаючи приклад і тисячам студентів київських університетів, які прийшли на площу, і мільйонам телеглядачів.

Акція «Битва за майбутнє» стала півторагодинним синтетичним шоу, до якого були залучені не лише виконавці, але й глядачі. Вони могли співати караоке-версію пісні «Бережи любов», присвяченой боротьбі з СНІДом, разом з учасниками «Фабрики зірок 3», могли приєднатися до танцювального флешмобу, який влаштували двісті Facebook-фанів проекту Fashion AID. Усі танцюристи були одягнені у футболки з принтами на тему безпечного сексу, які можна замовити на сайті www.fashion-aid.in.ua

Впродовж усієї події на площі працювали десятки волонтерів – студентів Національної медичної академії, які спілкувалися з однолітками, розповідали їм про ВІЛ/СНІД, про тестування на ВІЛ і про безпечний секс. А також роздавали листівки з інформацією про ВІЛ/СНІД і презервативи в спеціальній соціальній упаковці.

Спільний проект Фонду Клінтона та Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД»

Дніпропетровська область була обрана в якості пілотного регіону для цього проекту, оскільки в 2006 році це була область з найвищими в Україні темпами поширення ВІЛ/СНІДу та наркозалежності. З 1987 року і до 1 січня 2010 року в області було зареєстровано 27 407 випадків ВІЛ-інфекції. На диспансерному обліку перебуває 17 196 осіб. Більш ніж половина випадків інфікування ВІЛ пов'язані з ін'єкційним вживанням наркотиків. Замісна терапія – це лікування, при якому пацієнти, які страждають на опіоїдну наркозалежність, замість нелегальних наркотиків отримують під контролем лікаря препарат-замінник. Наприклад, метадон. Такий препарат приймається тільки перорально (через рот). Він пригнічує потяг до інших опіатів і веде до довготривалої фізичної, психологічної та соціальної стабільності. Як наслідок – зменшується кількість злочинів, пов'язаних з пошуком коштів для придбання наркотиків. Клієнти програм ЗПТ стають доступні для регулярної інформаційної профілактики. Крім того, знижується ризик поширення інфекційних захворювань – в першу чергу, ВІЛ-інфекції. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, ЗПТ дозволяє знизити ризик передачі ВІЛ від людини, яка приймає терапію, оскільки для наркозалежних людей скорочується споживання наркотиків ін’єкційним шляхом з використанням спільних голок і шприців.

Програма ЗПТ для споживачів ін'єкційних наркотиків почалася в Дніпропетровській області в липні 2008 року. З грудня 2008 року 302 пацієнтів (178 з них ВІЛ-позитивні) отримують у медичних установах області препарат метадон у таблетованій формі. Всі пацієнти, які беруть участь у програмі, можуть також отримати послуги з діагностики та лікування інфекційних захворювань, консультації соціальних працівників.

Для України дуже важлива програма, яка дозволяє значно спростити й прискорити тестування на ВІЛ, оскільки лише один із чотирьох ВІЛ-позитивних українців знає сьогодні про свій статус. Фонд Клінтона підготував і запустив дослідження, яке в майбутньому дозволить використовувати поряд із чинним на сьогодні методом підтвердження ВІЛ-статусу (він вимагає часу та спеціального лабораторного обладнання) комплекс із двох швидких тестів різних виробників. Завдяки цьому можна ширше залучити до тестування представників найбільш уразливих груп – у першу чергу, споживачів ін'єкційних наркотиків та жінок секс-бізнесу. Крім того, такий підхід стане по-справжньому рятівним для маленьких і важкодоступних населених пунктів. Іноді в них, щоб дізнатися свій статус, пацієнт повинен чекати результатів свого тесту понад місяць. У майбутньому фахівці зможуть на місці проводити тестування і вибирати підходи до подальшої діагностики та лікування, ґрунтуючись на результатах швидких тестів, результати яких відомі вже через 15-20 хвилин (в залежності від виробника тесту).

Алгоритм із двох швидких тестів на ВІЛ застосовуються в дванадцяти медичних установах області, в тому числі в туберкульозних, наркологічних і шкірно-венерологічних диспансерах, що дозволяє наблизити цю послугу до представників груп ризику. За даними на кінець вересня 2010 року понад 9 200 осіб пройшли обстеження швидкими тестами на ВІЛ і лабораторні підтверджуючі дослідження, у 16 відсотків тест на ВІЛ дав позитивний результат.

Для того щоб забезпечити більш якісне обстеження та лікування ВІЛ-позитивних людей у Дніпропетровській області, Фонд Клінтона залучає міжнародних експертів та впроваджує програму навчання і наставництва фахівців у сфері лабораторної діагностики, лікування при ВІЛ/СНІДі і наркотичної залежності. Учасниками програми стали вже понад 350 фахівців з усіх регіонів України.

Історія проекту

15 вересня 2004 року за сприяння Фонду Олени Пінчук «АНІСНІД» було підписано Меморандум про взаєморозуміння між урядом України та Ініціативою з ВІЛ/СНІДу Фонду Вільяма Дж. Клінтона.

У листопаді 2005 року міністр охорони здоров'я України від імені Уряду підписав доповнення до цього Меморандуму. Відповідно до цих документів, Україна була включена до складу Консорціуму країн із закупівель препаратів антиретровірусної терапії (АРТ), з метою забезпечення доступу до препаратів і продуктів для лікування і діагностики ВІЛ за спеціальними цінами. Також фонд надає технічну допомогу уряду України, спрямовану на впровадження і розширення програм ЗПТ метадоном для споживачів ін'єкційних наркотиків, розвиток програм наставництва фахівців у сфері лікування ВІЛ/СНІДу, розширення доступу до тестування на ВІЛ із застосуванням швидких тестів і посилення лабораторної діагностики.

18 вересня 2006 року в Нью-Йорку було підписано угоду про співпрацю між Президентом Клінтоном, Оленою Пінчук і Віктором Пінчуком з реалізації цієї програми. Внесок Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД» складе 2,5 мільйона доларів США. Зі свого боку Фонд Вільяма Дж. Клінтона забезпечує розробку та впровадження проекту з реалізації універсального доступу до лікування при ВІЛ/СНІДі і надає фахівців з його реалізації в Україні.

ВІЛ/СНІД в Україні

За оцінками міжнародних експертів, в Україні сьогодні з ВІЛ/СНІДом живе близько 350 тисяч чоловік (1,3% населення країни у віці 15-49 років). За даними Українського центру профілактики і боротьби з СНІДОМ, споживачі ін'єкційних наркотиків складають 58% від усіх випадків ВІЛ-інфекції, зареєстрованих з 1987 року. 

В Україні програми замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) бупренорфіном реалізуються з 2004 року, метадоном – з 2008 року. Станом на 1 вересня 2010 року в програмах ЗПТ за підтримки Глобального Фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією на базі 120 лікувальних установ, розташованих у всіх областях України, 836 пацієнтів отримують лікування бупренорфіном, 4 816 – метадоном.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, Об'єднаного агентства ООН з ВІЛ/СНІДу та Управління ООН з наркотиків і злочинності, замісна терапія – один з найефективніших видів фармакологічного лікування опіоїдної залежності та профілактики ВІЛ/СНІДу. Результати більш ніж 100 досліджень, виконаних у різних країнах світу, містять переконливі дані про те, що ця терапія веде до зниження вживання нелегальних наркотиків; зменшення ризикованої поведінки, пов'язаної з ВІЛ/СНІДом; зменшення передозувань і поліпшення стану здоров'я; зниження кримінальної активності; поліпшення соціального функціонування і повернення до трудової зайнятості.

Замісна терапія метадоном і бупренорфіном впроваджується в 59 країнах світу. У 2005 році лікування метадоном у світі отримувало 875 000 пацієнтів.

Ініціатива з питань охорони здоров'я (проект Фонду Вільяма Дж. Клінтона) починаючи з 2002 року, надає допомогу країнам у впровадженні широкомасштабних програм інтегрованої допомоги, лікування та профілактики. Ініціатива тісно співпрацює з 22 країнами Азії, Східної Європи, Африки, Карибського басейну та Латинської Америки з метою побудови системи охорони здоров'я і забезпечення лікування ВІЛ/СНІДу шляхом надання урядам технічної допомоги, мобілізації людських і фінансових ресурсів, сприяючи поширенню кращих практик серед національних проектів. Наприклад, в рамках педіатричної програми та програми для сільської місцевості Фонд забезпечує догляд і лікування населення, для яких ці послуги недоступні. Також Фондом досягнуті угоди про зниження цін на ряд медичних препаратів і діагностичних систем, які тепер стали доступними більш ніж у 70 країнах світу, в яких проживають понад 90 відсотків людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом у країнах, що розвиваються. На сьогодні 1,4 мільйони чоловік у всьому світі отримують антиретровірусні препарати, закуплені в рамках обумовлених Фондом угод. Додаткову інформацію можна знайти на сайті www.clintonfoundation.org.

Фонд «АНТИСНІД» заснований Оленою Пінчук у 2003 році. Це перша і єдина в Україні благодійна організація по боротьбі з епідемією СНІДу, яка працює за рахунок приватних коштів. Фонд Олени Пінчук прагне працювати на всіх рівнях – від загальнонаціональних проектів до адресної допомоги людям, постраждалим від епідемії СНІДу. Серед програм фонду загальнонаціональні кампанії у ЗМІ, масштабні акції із залученням зірок світового рівня, збір коштів на конкретні проекти, робота з лідерами громадської думки, залучення кращого міжнародного досвіду для протидії епідемії СНІДу в Україні, залучення впливових українців до боротьби зі СНІДом. Фондом були організовані найбільші в історії України благодійні заходи – концерт сера Елтона Джона на Майдані Незалежності в Києві в 2007 році і концерт групи Queen + Paul Rogers на Площі Свободи в Харкові в 2008 році. Сьогодні партнерами фонду є Фонд Клінтона і СНІД-Фонд Елтона Джона. У 2010 році Олена Пінчук стала членом Комісії високого рівня ООН з профілактики ВІЛ/СНІДу.

За детальною інформацією, будь ласка, звертайтеся до Павла Пімінова, директора з комунікації Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД»: +380 44 490 4805, [email protected].

Поділитись
Роздрукувати

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter або цю кнопку

Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Виділений текст занадто довгий!