У 2014 році проект «Мрії здійснюються!» виріс майже втричі вже на старті
01 грудня 2014
У 2014 році проект «Мрії здійснюються!» виріс майже втричі вже на старті

Проект «Мрії здійснюються!», який Фонд Олени Пінчук «АНТИСНІД» за традицією запустив 1 грудня, у Всесвітній день боротьби зі СНІДом, майже втричі збільшив стартову кількість заявок на дитячі подарунки до Нового року та Різдва, опубліковані на сайті mrii.in.ua. Якщо минулого року проект починався з 400 дитячих бажань, то в 2014 році фонд ще до офіційного запуску проекту отримав від соціальних працівників e регіонах більш ніж 1 100 заявок.

Це пов'язано з тим, що помітно збільшилася кількість родин та дитячих будинків, які хочуть влаштувати для своїх дітей новорічне свято, але не мають такої можливості. При цьому рівень дитячих мрій став значно більш приземлений – замість смартфонів і планшетів все частіше в списках, отриманих з регіонів, зустрічається теплий одяг або постільна білизна. Це робить подарунки більш доступними для виконання, але вимагає залучення більшої кількості жертводавців.

Кількість і якість дитячих бажань багато в чому змінюється під впливом ситуації у Донецькій та Луганській областях. У цих регіонах, найбільш уражених епідемією ВІЛ/СНІДу, зараз швидкими темпами руйнується інфраструктура надання медичної допомоги ВІЛ-позитивним людям. Багато сімей з дітьми змушені їхати в інші регіони, щоб просто врятувати своє життя, яке піддається ризику не лише через артилерійські обстріли, але й через відсутність життєво важливих препаратів.

Але навіть в умовах гуманітарної катастрофи діти залишаються дітьми. Все одно в списках дитячих бажань залишаються ляльки і книжки, трансформери і самокати. Життя триває.

Всього з 2011 року, коли проект стартував, було виконано понад 3 000 дитячих бажань, вручені подарунки на суму понад 2,3 мільйона гривень. У проекті взяли участь понад 4 000 меценатів з усієї України.

Про проект

Вперше проект «Мрії здійснюються!» стартував у 2011 році. Ця акція об'єднала тисячі українців, які збирали новорічні та різдвяні подарунки для ВІЛ-позитивних дітей. Кожен, хто вирішив спробувати себе в ролі Діда Мороза, міг передати подарунок або пожертвувати гроші на втілення дитячих новорічних бажань і різдвяних надій, зібраних на спеціальному сайті mrii.in.ua.

У 2011 році на сайті mrii.in.ua були опубліковані новорічні бажання 810 ВІЛ-позитивних дітей, більшість з яких – це дошкільнята. Для них було зібрано 231 тисяча гривень. Це пожертви приватних осіб. Однак проект отримав підтримку не тільки від тисяч простих людей, але й від партнерів фонду. Серед них – банк «Кредит Дніпро» і компанія Coca-Cola, які взяли участь у фінансуванні проекту. Кошти, перераховані ними, допомогли реалізувати мрії десятків дітей. Телеканал ICTV передав у подарунок дітям 3 мобільних телефони. А компанія «Київстар» для 66 дітей, які отримали в якості подарунків комп'ютери або ноутбуки, додатково надала модеми та картки поповнення рахунку.

Більшість бажань були виконані у вигляді подарунків, безпосередньо переданих дітям через їх батьків або соціальних працівників. Хоча не всі мріяли про матеріальні речі. Багато бажань були просто казковими і практично нездійсненними – передусім, це стосувалося дітей з глибинки, з маленьких міст. Але казка стала реальністю! Була зустріч з братами Борисенками в дельфінарії. Одна юна красуня отримала дизайнерську сукню від дизайнера Олексія Залевського. У Мелітополь поїхала гітара, подарована Новим каналом, з автографами учасників «Фабрики зірок». А Влад Яма зустрівся та поспілкувався зі своєю шестирічною прихильницею. Щасливий футбольний фанат отримав автограф Андрія Шевченка, а гравці однієї з хокейних команд вислали своєму юному вболівальнику (крім автографів) форму, шалики та іншу командну атрибутику.

Всього у 2011 році на сайті проекту побували понад 70 тисяч унікальних відвідувачів, у деякі дні на сайт заходили до 8 тисяч осіб. Дехто став справжнім рекордсменом, зробивши в грудні 2011 року понад 50 візитів.

У 2012 році новорічні та різдвяні подарунки отримали 1 024 ВІЛ-позитивних дитини. Ми зібрали 368 подарунків на суму 228 750 гривень, решта подарунків були придбані та відправлені дітям завдяки українцям, які в грудні та січні пожертвували 403 660 гривень. Загальний бюджет проекту склав 632 410 гривень. За цими цифрами клопітка й важка робота десятків соціальних працівників, які подбали, щоб кожна пожертва, кожен подарунок максимально швидко дійшов до конкретної дитини.

За час роботи проекту в 2012 році на сайті mrii.in.ua побували понад 80 тисяч унікальних відвідувачів, які переглянули майже 700 тисяч веб-сторінок. Більшість жертводавців – це молоді прогресивні жителі мегаполісів. Про це свідчить не лише географія відвідувань: Київ, Харків, Дніпропетровськ, Донецьк, Одеса, Запоріжжя, Львів, але й те, що 14 відсотків візитів на сайт було здійснено з мобільних пристроїв.

У 2013 році подарунки отримали 1 127 ВІЛ-позитивних дітей. У грошовому еквіваленті їх сума становить 804 621 грн. Компанія «Київстар» виділила для прогресивних мрійників 188 смартфонів.

Для успіху цього проекту дуже багато зробили його медіа-партнери та медіа-волонтери, які в різні роки допомагали створювати і розміщувати промо матеріали. Ресурси ЕХ.UA, Megogo, Advideo, креативне агентство Milk Branding, продакшн компанія Pronto Film, постродакшн студія Cinnamon і композитор Євген Бедненко безкоштовно працювали, щоб створити й розповсюдити відео- і радіоролики для цього проекту. Ці соціальні ролики були запущені в ротацію національними телеканалами ICTV, СТБ, QTV, Новий канал і М1, радіостанціями Мелодія, Русское радио Україна, KISS FM і Хіт FM.

За детальною інформацією, будь ласка, звертайтеся до Павла Пімінова, директора з комунікації Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД»: +380 44 490 4805, [email protected].

Поділитись
Роздрукувати

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter або цю кнопку

Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Виділений текст занадто довгий!