Фонд Олени Пінчук «АНТИСНІД» передав у Головний військовий клінічний госпіталь у Києві новітнє медичне обладнання для тестування донорської крові
12 серпня 2014
Фонд Олени Пінчук «АНТИСНІД» передав у Головний військовий клінічний госпіталь у Києві новітнє медичне обладнання для тестування донорської крові

Сучасний імуноферментний аналізатор, переданий військовому госпіталю в Києві, дозволить військовим медикам швидко та надійно тестувати великі обсяги крові, яка необхідна для надання екстреної медичної допомоги бійцям, постраждалим під час військових дій. Це означає, що вони будуть захищені від можливого ризику інфікування гепатитами й ВІЛ-інфекцією в процесі переливання донорської крові, потреба в якій зростає з кожним днем. Найближчим часом такий самий аналізатор буде переданий у Харківський військовий госпіталь.

Нове обладнання вартістю 36 тисяч доларів дає можливість проводити до 200 тестів крові на годину на більш ніж 30 інфекцій, включно з гепатитами та ВІЛ-інфекцією, визначати онкомаркери й алергени, виявляти автоімунні й системні захворювання. Особливість цього обладнання в тому, що тести проводяться не в ручному, а в автоматичному режимі. Це значно знижує імовірність помилки, скорочує час тестування й дозволяє оперативно обробляти велику кількість зразків крові.

Робота з аналізатором не вимагає додаткового постачання спеціальних витратних матеріалів, медики можуть використовувати реагенти й тест-системи будь-якого виробника. Крім того, це обладнання може широко застосовуватися для надання медичної допомоги й у мирний час.

З урахуванням того, що у воєнний час у госпіталі щодня проводяться десятки переливань крові, постачальники обладнання організували його доставку в терміновому порядку – протягом трьох тижнів замість звичайних трьох місяців.

Боротьба зі СНІДом під час військової операції

Військові дії сьогодні розгорнулися в одному з найбільш уражених ВІЛ/СНІДом регіоні, в якому, через відповідні кліматичні умови, в широкому доступі є сировина для виготовлення дешевих ін'єкційних наркотиків.

На Сході України зростає безробіття, знижуються доходи населення. На цьому тлі зменшується фінансування проектів по боротьбі зі СНІДом як державою, так і міжнародними донорами, зростають ціни на медикаменти (громадські організації фіксують зростання до 300 відсотків), затримується проведення тендерів на закупівлю життєво необхідних препаратів, в деяких містах Східної України повністю зупинено фінансування медичних установ.

В результаті швидкими темпами руйнується інфраструктура надання медичної допомоги ВІЛ-позитивним людям. І результати цього процесу будуть відчуватися ще багато років.

Фонд Олени Пінчук «АНТИСНІД» разом з іншими благодійними та громадськими організаціями переорієнтовує свої проекти на відновлення системи надання допомоги тим людям, яких торкнулася епідемія ВІЛ/СНІДу.

Разом зі своїми партнерами ми взяли на себе фінансування ВІЛ-позитивних дітей зі Східної України, які опинилися в Київській області без необхідних препаратів.

Зупинено фінансування Макіївського будинку дитини для дітей, народжених ВІЛ-позитивними матерями, і ми намагаємося зробити все, для того щоб це не позначилося на якості життя й здоров'я його вихованців. Зараз вони переведені в Краматорськ, і ми забезпечуємо постійну присутність лікарів і вихователів з Макіївки поруч із дітьми, які потребують спеціального догляду й допомоги.

ВІЛ/СНІД в Україні

За шість місяців 2014 року в Україні за даними Державної служби з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу було зареєстровано 10 759 нових випадків ВІЛ-інфекції (з них у 1 915 дітей до 14 років).

Всього з 1987 року в Україні офіційно зареєстровано 258 953 нових випадки ВІЛ-інфекції (з них 43 225 дітей). З 1987 року від СНІДу в Україні померли 34 108 осіб, з них 400 випадків – це дитяча смертність.

Україна залишається лідером в Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За оцінками експертів UNAIDS, в Україні з ВІЛ-інфекцією живе до 270 тисяч людей. І тільки кожен другий знає про свій діагноз.

Починаючи з 2008 року, українці найчастіше інфікуються через незахищений секс. Якщо в 2005 році через сексуальні контакти інфікувалися 33% людей, у яких була виявлена ВІЛ-інфекція, то в 2012 році цей відсоток зріс до 51%. Вперше більше половини нових випадків передачі ВІЛ-інфекції відбулося через незахищений секс. Більшість випадків інфікування ВІЛ в Україні сьогодні реєструються у молодих людей від 15 до 30 років.

Щороку кількість ВІЛ-позитивних людей в Україні зростала, але з 2005 року приріст нових випадків ВІЛ (прискорення епідемії) щорічно зменшується: в 2005 році в порівнянні з 2004 роком – плюс 15,6%, а в 2011 році в порівнянні з 2010 роком – плюс 3,4%.

У 2012 році вперше в історії України епідемія ВІЛ/СНІДу сповільнилася – за даними офіційної статистики в 2012 році темпи поширення ВІЛ-інфекції (кількість нових випадків ВІЛ) виявилися нижчими, ніж у 2011 році. Це стало результатом національних програм по роботі з уразливими групами й масштабних інформаційних кампаній з профілактики ВІЛ/СНІДу.

У 2013-2014 роках через скорочення програм по боротьбі зі СНІДом темпи епідемії знову почали рости.

За детальною інформацією, будь ласка, звертайтеся до Павла Пімінова, директора з комунікацій Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД»: +380 44 490 4805, [email protected].

Поділитись
Роздрукувати

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter або цю кнопку

Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Виділений текст занадто довгий!