ПЕРША СВІТОВА ХВИЛЯ
01 грудня 2020
ПЕРША СВІТОВА ХВИЛЯ

Ці рядки - про епідемію, але не ту, якій зараз присвячена левова частка публікацій і розмов. Сьогодні дуже мало згадують про те, що коронавірус - не перша епідемія сучасності, яка охопила майже всю планету. Першою світовою хвилею був СНІД. Був - і залишається. Особливо тепер, коли фокус уваги людства змістився від нього.

Незважаючи на великі відмінності двох епідемій, в них багато схожого. Темпи поширення епідемії в більшості країн загрозливо високі. І з обома погрозами можна досить ефективно справлятися, якщо дотримуватися простих заходів безпеки. Сьогодні СНІД повинен нагадувати нам про дуже важливі речі.

Паніка перед коронавірусом не має права затуляти потреби і вразливість хронічно хворих людей. Люди з діагнозом ВІЛ/СНІД - це одна з найбільш уразливих категорій, одна з найбільш тривожних груп ризику в період пандемії коронавируса. Забувати про них несправедливо.

Багаторічний досвід боротьби зі СНІДом доводить: заходи індивідуального захисту працюють. Неухильне використання презервативів і одноразових шприців реально допомагає знизити темпи поширення ВІЛ. Немає сумнівів, що таке ж неухильне носіння масок і дотримання соціальної дистанції здатне уповільнити поширення коронавируса - і, в тому числі, зменшити небезпеку для найуразливіших.

Відповідальна поведінка підвищує наші шанси дочекатися того часу, коли коронавірус піде з нашого життя. Але полегшення від завершення пандемії не може бути приводом розслаблятися. Тому що - і це дуже важлива відмінність СНІДу від COVID - вакцинуватися від нього поки неможливо. А це означає, що відповідальна поведінка і елементарні, але обов'язкові заходи безпеки повинні залишатися для всіх нас нормою і в пост-ковідную епоху. Одним словом - захищаємося від COVID, але не забуваємо про СНІД.

 Олена Пінчук, засновниця фонду.

Поділитись
Роздрукувати

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter або цю кнопку

Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Виділений текст занадто довгий!