Мільйон гривень для переможців конкурсу грантів проекту «Я зможу!»
15 липня 2020
Мільйон гривень для переможців конкурсу грантів проекту «Я зможу!»

Проект «Я зможу!» оголошує переможців конкурсу грантів.15 червня був закінчений прийом заявок на підтримку бізнес проектів, які створені та керуються жінками.

До участі подалося майже 200 підприємниць з різних сфер діяльності: виробники одягу, текстилю, домашнього декору, продуктів харчування, ресторатори, сільські господарства, освітні проекти та проекти захисту навколишнього середовища, представники сфери послуг, спортивні зали та багато іншого.

«Економічна незалежність та розвиток жіночого підприємництва – одна з основних цілей проекту «Я зможу!». Дуже тішить, що ми спільно з партнерами маємо змогу допомагати жінкам знаходити нові можливості і розвивати свої бізнес-проекти, особливо під час пандемії COVID-19, яка суттєво вплинула на бізнес-середовище в Україні. Наша компанія в рамках глобальної програми 5by20 підтримує безліч соціальних ініціатив, спрямованих на посилення ролі жінок у суспільстві та розширення їхніх економічних можливостей, і це стає можливим завдяки грантовій підтримці від Фундації Кока-Кола. «Я зможу!» в Україні – це не просто проект, це реальні зміни», – зазначила Олеся Жулинська, директорка із зв’язків з громадськістю Компанії Кока-Кола Україна.

Спершу проект «Я зможу!» планував виділити 500 000 гривень на реформування та розвиток існуючих бізнесів, що відповідали критеріям відбору. Проте в процесі роботи над заявками було вирішено збільшити загальну суму грантів вдвічі – до 1 000 000 гривень.

«Коли наш склад жюрі розпочав роботу над заявками, ми були вражені, як багато класних бізнес ідей реалізують українські жінки, та з яким натхненням та ретельністю вони підійшли до написання заявок. Вибір був неймовірно важким, тому ми віднайшли ресурси, щоб збільшити  кількість переможців», – сказала Ольга Сердюк, програмна директорка Фонду Олени Пінчук.

Саме тому до загальної суми грантів зробили свій внесок Guzema Jewelry в сумі 200 000 гривень, що були зібрані від продажу Inspirement Chain. Кольє, створене Валерією Гуземою спеціально для проекту «Я зможу!», символізує жіночу взаємопідтримку та сестринство. Завдяки Світлані Бевзі, Олені Борисовій, Славі Фроловій, Аллі Клименко, Яніні Соколовій, Альоні-Альоні, Ярославі Гресь, Соні Забузі, Олені Кондратюк, Аліні Шатерніковій, Валерії Бородіній, Олені Гудковій, Зої Литвин, Уляні Пчолкіній, які підтримали проект, та сотням дівчат, які носять символічне кольє, вдалося підтримати ще чотирьох підприємниць. 

Тож збільшивши загальну суму гранту вдвічі, дало можливість обрати переможцями конкурсу 19 підприємств, які отримають 5 грантів по 100 000 гривень, 4 гранти по 50 000 гривень та 10 грантів по 30 000 гривень.

 

Переможцями стали:

Козяча ферма Двох Катерин (обладнання для розбудови сироваріння) – 100 000 грн.

Валізи Have A Rest  (розробка продукції із переробленого пластику) – 100 000 грн.

Сімейний ресторан The Castle, м. Зеленодольськ (літня тераса) – 100 000 грн.

Zero Waste компанія 0Zero (освітня платформа присвячена Zero Waste, екологічній культурі та відповідальному споживанню) – 100 000 грн.

Ландшафтна компанія Зелене Життя (створення розсадника контейнерних рослин за технологією pot-in-pot) – 100 000 грн.

Хімчистка взуття Shoes Banditos (закупівля обладнання) – 50 000 грн.

Український хаб в Одесі «Незалежні» (нові послуги та сервіси на базі приміщення) – 50 000 грн.

Zerno Fashion (створення сайту) – 50 000 грн.

Кафе «ТатарАш», м. Дрогобич (закупівля обладнання) – 50 000 грн.

Магазин канцелярії «Кнопка», м.Коростень (створення сайту) – 30 000 грн.

В’язаний декор Anzy Home (розробка сайту) – 30 000 грн.

Екологічна косметика Vesna (закупівля обладнання) – 30 000 грн.

Апсайклінг майстерня POTRIB (розробка нових моделей) – 30 000 грн.

Онлайн школа натхнення Катерини Бабкіної (створення платформи) – 30 000 грн.

Кар’єрна платформа Happy Monday (проект «Антикризове кар’єрне консультування) – 30 000 грн.

No Waste Shop (онлайн крамниця) – 30 000 грн.

Конопляний текстиль Devo Home (технологічні розробки) – 30 000 грн.

Мережа спортхабів FIZMAT (онлайн тренування) – 30 000 грн.

Громадський простір ВДОМА (розширити спектр послуг) – 30 000 грн.

Проект «Я зможу!» Має на меті створення нових можливостей для жінок, стимулювання розвитку жіночого підприємництва та зросту економічної незалежності жінок. Проект реалізується з 2017 року за підтримки Фундації Кока-Кола.

Незалежну оцінку проектів, що надійшли до шортліста, pro bono надав Фонд венчурних інвестицій TA Ventures, один із найактивніших венчурних фондів України заснований саме жінкою - Вікторією Тігіпко.

«Інвестиційні аналітики, що зазвичай розглядають інноваційні стартапи з Кремнієвої долини, Берліна та Лондона, були вражені та розчулені десятками підприємств, започаткованих та розбудованих українками власноруч. Ці проекти перевернули наші уявлення про те, що стереотипно вважається «жіночою сферою», виходячи за будь-які умовності та фіктивні межі. Бізнеси, що ми оцінювали, були створені своїми власницями із різними долями та життєвими шляхами, вони не мали багатомільйонних інвестицій і подекуди стали успішними всупереч, а не завдяки обставинам. Ми віримо, що ці проекти не тільки принесуть заслужений прибуток своїм власницям, а і стануть прикладом для інших жінок, котрі досі соромились сказати вголос: «Я зможу!», – сказала Вікторія Тігіпко.

Зважаючи на нові реалії, що диктує коронавірус, виділені кошти дозволять розширити спектр послуг, покращити якість онлайн сервісу або сервісу доставки, удосконалити механізм взаємодії з клієнтом, ввести нові продукти або послуги тощо. Грант не передбачає покриття боргів компанії перед банком, орендодавцем, постачальником чи співробітниками. Кошти гранту мають бути використані виключно на розвиток бізнесу.

Поділитись
Роздрукувати

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter або цю кнопку

Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Виділений текст занадто довгий!