Фонд Олени Пінчук та «Всі. Свої» представили колекцію футболок проти гендерних стереотипів «Не вішай ярлики!»
24 квiтня 2019
Фонд Олени Пінчук та «Всі. Свої» представили колекцію футболок проти гендерних стереотипів «Не вішай ярлики!»

18 квітня 2019 року проект «Я Зможу!» Фонду Олени Пінчук та платформа українських брендів «Всі. Свої» представили капсульну колекцію жіночих футболок з принтами проти гендерних стереотипів «Не вішай ярлики!». П’ять тематичних моделей були створені в рамках конкурсу, в якому взяли участь понад 100 дизайнерів, виробників одягу та інституцій з усієї України. Мета проекту – спонукати людей позбавитися штампів щодо жінок, не мислити упереджено та не ділити світ за гендерною ознакою.

В ході презентації відбувся показ футболок створених переможцем конкурсу, Благодійним фондом «Друзі музею» у партнерстві з Одеським художнім музеєм.На принтах колекції зображені жінки з картин експозиції та фондів музею, що супроводжуються надписами проти об’єктивізації жінок.  

10 образів, які демонструвалися на події, були розроблені учасниками та експертами проекту Нового каналу «Подіум», серед яких Жан Гріцфельдт, Ольга Слонь, Кирило Харитонцев, Максим Середа, Христина Еруотор, Сільвія Ротар та Христина Новельська.Учасницями показу стали відомі та успішні українки, серед яких: акторка, героїня серіалу«Київ вдень та вночі» Карина Гаврилюк, виконавча директорка БО «100% життя» Анастасія Дєєва, головна редакторка nv.ua Юлія МакГаффі, телеведуча Яніна Соколова, народний депутат України Олена Сотник, генеральний директор «Сім'ї ресторанів Дмитра Борисова» Олена Борисова та інші.

Наразі у соціальних мережах розпочався флешмоб #НеВішайЯрлики. Щоб підтримати акцію, необхідно розмістити своє фото чи відео в футболці з колекції «Не вішай ярлики!» в Facebook, Instagram або Twitter з гештегом #НеВішайЯрлики та історію із власного життя щодо гендерних стереотипів, з якими довелося стикатися в житті. 

Ольга Руднєва, директорка Фонду Олени Пінчук: «Це не просто проект про стереотипи, яке суспільство навішує на жінок. Це проект про те, як стереотипне ставлення наших вчителів, батьків та суспільства впливає на життя жінок. Як ми намагаємося відповідати очікуванням родичів та поспішаємо виходити заміж через те, що вже час; як ми не віримо в жіночу дружбу та підтримку через те, що хтось сказав, що жіночої дружби не існує; як ми шукаємо багатого чоловіка замість того, щоб шукати цікаву роботу та достойну зарплатню. Вірю в те, що вдягаючи ці футболки, жінки зможуть зняти ярлики, які на них навішувало суспільство роками, та стати більш незалежними в своєму виборі». 

Ганна Луковкіна, автор та засновниця проекту «Всі. СвоїМода»:«Це потужний соціокультурний феномен, який дає змогу привертати увагу до важливих проблем. Таких, як гендерні стереотипи. Проект «Не вішай ярлики!» користується комунікаційним ресурсом моди, аби продемонструвати, що упередженість – ознака вузького мислення. Суспільство навішує на жінку ярлики, оцінюючи її позицію, зовнішність, статус: дехто й досі вважає, що жінка не може бути і гарною, і розумною одночасно, а її реалізація напряму залежить від наявності чоловіка та дітей. Хтось говорить, що жінка не може бути успішною без спонсора, а хтось – що жінка за кермом – це небезпека. Проте, наш проект демонструє протилежне: він об’єднує тисячі жінок, які створюють власні дизайн-стартапи, успішні, реалізовані та щасливі у своїй справі. Ми хочемо, щоб суспільство мислило ширше та виходило з полону стереотипів. Хочемо, щоб одягаючи футболку з цієї колекції, ми знімали ярлики з жінок».

Футболки можна придбатив інтернет-магазині й магазині «Всі. Свої» (Київ, вул. Хрещатик, 27), на сайті соціального бренду Fashion AID та в Одеському художньому музеї (Одеса, вул. Софіївська, 5а).

В рамках конкурсу «Не вішай ярлики!» також було обрано переможницю у номінації «Приз глядацьких симпатій». Нею стала дизайнерка бренду «InsideU» Марія Захарченко, яка отримає грант на власний проект від Фундації Кока-Кола. У своїй колекції вона стверджує, що жінки є наземними богинями й закликає поважати їх та їхні досягнення. Футболки з цієї колекції також вже доступні у продажу.    

Згідно з онлайн-опитуванням, проведеним міжнародною дослідницькою компанією Ipsos на замовлення проекту «Я Зможу!» Фонду Олени Пінчук та проекту «Всі. Свої», проблема гендерних стереотипів в Україні є досить гострою. Так, 65% респондентів вважають, що основна роль жінки – бути берегинею дому та родини. Українці досі схильні думати, що жінки – слабка стать. Білявок вважають обмеженими, жіноча ініціатива в стосунках сприймається як легкодоступність, жінку за кермом коштовної автівки називають утриманкою, а її успішність пов’язують із наявністю чоловіка.

Додаткова інформація  

Конкурс «Не вішай ярлики!» проходив з 11 лютого до 1 березня 2019 року.Переможця обрало журі, до складу якого увійшли співзасновник та голова оргкомітету Ukrainian Fashion Week Ірина Данилевська, засновник бренду LITKOVSKAYA, п'ятиразова переможниця Best Fashion Awards в номінації «Кращий дизайнер жіночого одягу» Лілія Літковська, а також команди Фонду Олени Пінчук та проекту «Всі. Свої». Одеський художній музей, як лауреат конкурсу, отримає цільовий грант на суму 100 тисяч гривень, який вони планують використати на розвиток культурних проектів та популяризацію мистецтва. Більше інформації – на сайті notags.design.

Фонд Олени Пінчук

Фонд заснувала Олена Пінчук у вересні 2003 року. У грудні 2017 року було оголошено, що окрім боротьби зі СНІДом, організація разом з фундацією Кока-Коли також буде займатися підтримкою жінок та дівчат, але протидія епідемії ВІЛ/СНІДу залишиться однією з пріоритетних тем в роботі фонду. Основними напрямками його діяльності сьогодні є: боротьба зі СНІДом і здоровий спосіб життя; менторські та освітні проекти, спрямовані на молодих дівчат і жінок; залучення в Україну найкращого міжнародного досвіду в гуманітарній сфері.

Всі. Свої – найбільша платформа українських брендів

Всі. Свої – це проект, що об’єднав близько 2000 локальних виробників. Він був заснований Ганною Луковкіною в 2015 році і стартував з маркету одягу, взуття та аксесуарів. Зараз проект налічує шість тематичних напрямків маркетів: одяг та взуття, дім та декор, кераміка, гастрономія, дитячі товари, прикраси та подарунки. У 2016 році команда також відкрила найбільший у світі магазин українських брендів одягу і взуття на Хрещатику, 27, де представлено понад 250 виробників. У 2018 році відкрив двері другий магазин на Хрещатику, 34, в якому зібрано 150 брендів домашнього декору та інтер'єру: кераміка, текстиль, предмети декору, меблі, освітлення, подарунки і сувеніри.

Благодійний фонд «Друзі Музею» створений завдяки ініціативі одеситів, які мріють про відродження традиції підтримки Одеського художнього музею. Мета фонду – повернути дух меценатства в простір Одеси. 

Прес-служба Фонду Олени Пінчук

Юлія Янчар-Загакайло
[email protected]
+380 44 490 48 05
+380 95 336 80 97

Поділитись
Роздрукувати

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter або цю кнопку

Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Виділений текст занадто довгий!