Діти з особливими потребами у Києві потрапили у новорічну казку
28 грудня 2016
Діти з особливими потребами у Києві потрапили у новорічну казку

28 грудня 2016 року близько 400 дітей з особливими потребами з усіх районів столиці стали учасниками новорічного казкового дійства. Другий рік поспіль новорічне свято для них влаштовують Київська міська державна адміністрація у партнерстві з Фондом Олени Пінчук «АНТИСНІД»  за підтримки компанії  Кока-Кола Україна та зі смачними призами від  МакДональдз.

Починаючи з 10 години ранку діти, обмежені у можливостях пересування, та ВІЛ-позитивні діти, яким допомагає Фонд «АНТИСНІД», у супроводі батьків відвідали новорічне містечко на Софійській площі, помилувалися святково прикрашеною головною ялинкою країни, побували на різдвяному ярмарку та сфотографувалися зі Святим Миколаєм.

Згодом біля будівлі КМДА гостей зустрів традиційний Новорічний караван Кока-Кола, а Санта-Клаус у супроводі білого ведмедя та казкових ельфів розважали присутніх веселими новорічними сценками для юних киян з особливими потребами. Але на цьому свято  не закінчилося - у Колонній залі КМДА розпочалися новорічні вистави, і звісно, що на завершення усі запрошені отримали святкові подарунки.

«Сьогоднішнім новорічним святом ми продовжуємо розширювати безбар’єрний простір у столиці для дітей з особливими потребами. Ми хочемо, щоб вони відчували себе повноцінними членами громади. Проведення свята – це лише невеличка частинка клопіткої роботи на цьому напрямку. Хочу зазначити, що Київ вже зараз є лідером із забезпечення дітей з особливими потребами якісною освітою. Так, наразі близько 1 000 таких діток навчаються у мережі закладів освіти. Сьогодні у столиці відкрито близько 200 інклюзивних і спеціалізованих класів у школах та більше півсотні груп у дитячих садках, що забезпечують інклюзивне навчання, діють дві спеціалізовані ДЮСШ. Також у Києві працює проект "Київ: культура без обмежень", через який поширюється інформація про існуючі та майбутні програми для дітей та дорослих з особливими потребами у музеях, театрах, парках та інших закладах культури та мистецтв», – зазначила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

«Завданням нашого фонду завжди була максимальна інтеграція особливих дітей в нормальне життя. Діти з ВІЛ та діти з обмеженими можливостями мають право відвідувати тіж самі садочки, школи та свята, що і всі інші діти, – сказала директор Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД» Ольга Руднєва. – Саме тому вже багато років ми намагаємося не лише створити сприятливі умови задля їх інтеграції, але й підвищувати рівень обізнаності українців щодо потреб цих дітей. Свято на площі – це можливість подарувати різдвяні емоції дітям та створити для киян можливість додати у дитячі життя трохи світла та тепла».

Діти з особливими потребами не залишилися осторонь новорічних свят – долучившись до святкових заходів, влаштованих столичною міською адміністрацією, вони отримали заряд позитивних вражень, справжнього новорічного настрою та відчули себе повноправною частиною дитячої спільноти столиці.

Безбар`єрний простір у столиці

27 грудня мер Києва Віталій Кличко відкрив у Києві перший і поки єдиний в Україні сучасний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів на вулиці Олени Теліги, 37-Г, в якому щоденно зможуть проходити реабілітацію близько 70 дітей. Крім того, психологи та реабілітологи центру консультуватимуть близько 200 дітей на місяць, що перебувають на постійній реабілітації вдома. Тут проходитимуть соціальну реабілітацію діти від народження до 18 років, які отримали статус інваліда, діти з фізичними та розумовими вадами.

Створюючи безбар’єрний простір у столиці, київська влада зараз закуповує трамваї із низькою підлогою та висуває умови забудовникам, щоби всі будівлі, які вводяться в експлуатацію, були облаштовані пандусами та всім необхідним для зручного пересування людей із обмеженими можливостями.

Одним із найбільш пріоритетних завдань для міста є створення безбар’єрного простору в усіх закладах освіти, що передбачає встановлення пандусів, обладнання закладів ліфтами, спеціальними дверима та кімнатами відпочинку. Наразі пандуси встановлено у 86 навчальних закладах. Також обладнаний пандусами та ліфтом Київський університет імені Бориса Грінченка.

На базі Інституту педагогічної післядипломної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка створено науково-методичний та ресурсний центр інклюзивної освіти – «Інклюзивний ресурсний центр», що надає методичну підтримку у забезпеченні якісної освіти для дітей та молоді з особливими освітніми потребами учасникам навчально-виховного процесу та батькам. Аналогічний центр створюється й на базі Київської міської психолого-медико-педагогічної консультації. Рішенням Київської міської ради у 2015-2016 навчальному році створено перший комунальний дошкільний навчальний заклад «Центр розвитку дитини «Я + сім'я» з групами для дітей з синдромом Дауна, розладами спектру аутизму, важкими порушеннями мовлення. Усього в Центрі буде функціонувати 11 груп на 50 місць з короткотривалим перебуванням.

Проекти Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД» у Києві

Фонд Олени Пінчук «АНТИСНІД» активно співпрацює з київською владою у боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІДу. У листопаді 2016 року він оголосив про старт нового проекту, в рамках якого на лікування візьмуть більше тисячі ВІЛ-позитивних людей у Києві. Бюджет проекту – більше 6,5 мільйонів гривень. Оператором закупівель стане партнер фонду – Всеукраїнська мережа людей, які живуть с ВІЛ. Вона звернулася до фонду з пропозицією підтримати проект лікування в Києві у 2017-2018 роках. Ціль цього проекту – прискорити доступ ВІЛ-позитивних людей до терапії, яка рятує життя, та за максимально короткий час представити в Україні новітній препарат для АРВ-терапії. Лікування буде проводитися на базі Київського міського центра СНІДу.

У Східній Європі це перший прецедент участі приватного фонду в програмі лікування. До цього часу в Україні програма антиретровірусної терапії фінансувалася виключно за кошти державного бюджету та міжнародних організацій. Завдяки появі приватного партнера, в нашій країні вперше почнеться лікування новітнім препаратом шостого покоління (зараз лікування проводиться препаратами четвертого покоління), а вартість лікування знизиться вдвічі. Дотримуючись такої практики, вже у 2018 році Україна зможе без додаткових витрат удвічі збільшити кількість пацієнтів, які отримують життєво важливе лікування.

Також вперше в своїй історії Україна отримає можливість лікувати пацієнтів по такій сенсаційно низькій ціні – 170 доларів за річний курс. Зараз курс лікування в Україні коштує в середньому 360 доларів. Завдяки новому підходу, піонером якого стане фонд, для нашої країни відкриється можливість, не витрачаючи ресурсів, удвічі збільшити охоплення АРВ-терапією ВІЛ-інфікованих людей. Це буде один із найважливіших результатів ініціативи, яка повністю змінить ситуацію в боротьбі з епідемією.

За детальною інформацією, будь ласка, звертайтеся до Павла Пімінова, директора з комунікації Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД»: +380 44 490 4805, [email protected].

Поділитись
Роздрукувати

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter або цю кнопку

Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Виділений текст занадто довгий!